Hari tu mak aku ada masak ikan stim belimbing buluh.. sedap weyhh.. :D Mula-mula aku pun rasa pelik nape dia letak belimbing buluh kat ikan tu..Mak aku kata supaya ada rasa masam dia kata..hmm, ok lah chef..
Agak camni lah hasilnya..Tak sempat snap gambar ikan yg mak masak hari tu. Ambil dari pak cik Google je ni...hehe |
ni lah belimbing buluh..jangan pulak pakai belimbing yang manis tu..Nanti lain pulak jadinya..hehe |
Ikan-(ikut kesukaan.)
belimbing buluh-3 atau 4 buah
Lobak merah-diparut
Halia-dihiris memanjang
bawang putih -2 ulas(dicincang halus)
Garam- 2 cubit
1.Taburkan belimbing buluh,lobak merah,halia,bawang putih, dan garam diatas ikan..(Mengikut kreativiti anda)
2.Kemudian kukus selama 40 minit
Tips:Jika ingin ikan anda lebih sedap, tambah sedikit minyak bijan dalam hidangan tersebut... :D
Selamat mencuba...hihi
No comments:
Post a Comment